СЛИВЕНСКИЯТ ВЛАДИКА ЩЕ ОСВЕТИ ХРАМ "СВ.ЦАР БОРИС-ПОКРЪСТИТЕЛ" НА 19 ЯНУАРИ

2012-01-12 [преди 6 години]
ХРАМ

На 19 януари, 2012 година Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий ще освети новопостроения параклис „” Св. Цар Борис- Покръстител” в Сливен, съобщиха от канцеларията на митрополията. Сред поканените на събитието са министърът на финансите Симеон Дянков, проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, Красимир Премянов, Председател на тракийските дружества в България, Областният управител на Сливен Марин Кавръков, Кольо Милев, кмет на Сливен , общински съветници, общественици и стотици потомци на тракийските българи от Сливен и други населени места.

 

Идеята за построяването на параклиса е на тракийско дружество „”Лазар Маджаров” Сливен, припомнят от митрополията.. Строителството започна през 2001 година върху общински терен и строително разрешение издадено на името на община Сливен. Средствата се набираха от дарители предимно потомци на тракийски българи.. В продължение на няколко години параклисът бе завършен в груб строеж, включително покрив, Ел. и В и К инсталации, дограма, вътрешна мазилка, иконостас , икони и частично външната мазилка. Проектът е дарение от арх.. Мария Енчевска от Сливен. Строителните работи бяха изпълнени от фирма с ръководител инж. Христо Болярски. Иконостасът е изработен по проект на художника Александър Дойчинов, иконите са нарисувани от художника Йордан Парушев / Бог да го прости/, а стенописите са дело на заграфа Живка Иванова. През 2008 година, поради недостиг на средства, работата по довършване на сградата бе преустановена. и поради неизяснен статут, тя остана безстопанствена. В последните години се превърна в свърталище на бездомни и безпризорни лица, които вършеха кощунство, както върху сградата, която е въздигната на осветен терен, така и срещу хилядите тракийски бежанци, в чиято памет е построена..

 

Сливенска Митрополия повече не можеше да търпи това кощунство и в началото на 2011 година отправи писмено искане Община |Сливен да дари сградата на Митрополията. Общинският съвет с решение № 1148 от 24. 01. 2011 година дари недовършената сграда и така се сложи край на поругаването на една светиня.

 

През 2011 година, със средства отново от дарител/ Фондация „”Плиска”, сградата бе окончателно завършена и оборудвана с всичко необходимо, за да бъде действащ храм – параклис. Дворът бе ограден и благоустроен.. Така стана възможно на 19 януари, 2012 година Негово Високопреосвещенство митрополит Иоаникий да освети параклиса.