ОТЕЦ СИЛВЕСТЪР:"ЗАВЪРШИЛИТЕ КУРСОВЕ ПО ВЕРОУЧЕНИЕ ПРИДОБИХА ПРАВИЛНА ИДЕЯ ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО"

2011-10-12 [преди 6 години]
отец Силвестър

Православен център “Свети Йоан Златоуст” в Сливен организира безплатни курсове по вероучение. Курсовете включват следните дисциплини: „Въведение в богословието”, „ Християнска етика”, „Богослужение и църковен типик”, „Обща църковна история” и „Сектология”. Лектори на курсовете ще бъдат отец Силвестър Янакиев от храм „Света София” и отец Йоан Петров от катедралния храм „Свети Димитър”. Желаещите могат да се запишат на курсовете на телефони: 0897 089799, 0897 090444, 0897 090424 или директно в храм „Света София”.

 

Безплатните курсове не се провеждат за пръв път в Сливен. Десетки миряни посещаваха лекции по същите дисциплини преди години, когато православният център се намираше непосредствено до Сливенската митрополия. За идеята и мотивите курсовете да бъдат възстановени разказва отец Силвестър.

 

 

 

- Припомнете за курсовете, организирани от вас преди години и каква беше причината те да бъдат прекратени.

 

 

- Първият път, когато направихме такива курсове беше в периода 1999 -2004 година. Лятото на 2004 година беше обран православния център и нещата приключиха, поради липса на средства. За този период се провеждаха курсове по въведение в богословието, християнска етика и сектология. Около 70 души годишно се обучаваха в тези курсове.

 

 

- Какво ще научат хората, които искат да се обучават в изброените дисциплини?

 

 

- Първият курс – Въведение в богословието е т.нар. вероучение, това са общите правила, които знае един православен християнин, като се ръководим от Символа на яврата, молитвата „Отче наш”, Десетте Божи заповеди, учението за блаженствата и някои общи термини, свързани с вярата, Бога, Църквата, Библията. Християнската етика е дисциплина, която се занимава с нравствеността. Тя включва отношението между човек и човек, човек и общество, човек за самия себе си, отношенията между човека и Бога като императиви, които са дадени от Бога на всеки един християнин. В този предмет ще включим и нещо ново – християнския праксис, т.е. не само етиката като теория, но и как ние всъщност приемаме тази етика в нас. По Богослужение и църковен типик ще учим видовете обществено богослужение – кога и как се извършват, какво представляват, символика, реда на службите в ежедневния, седмичния, месечния и годишния цикъл. Ще се разгледа особената символика във всяко едно богослужение, като акцентът ще бъде върху Светата литургия. Общата и църковна история – историята на Христовата църква в целия свят, също и историята на Българската православна църква от нейното създаване до момента. При Сектологията ще се занимаваме с видовете секти, тяхните действия, начини за прозелитизъм и превенция.

 

 

- Колко ще бъдат часовете през седмицата и в какво време?

 

 

- Ще запазим стандартния обем, който правихме преди години – 50 учебни часа. Колко часа седмично ще бъдат и в кой времеви диапазон ззависи от групата, която формираме. Ще разделяме групите по два принципа – възрастов и по принципа на заетост. От тази гледна точка ще имаме и събото-неделни курсове и такива, които ще се провеждат след работно време, за да е удобно на хората.

 

 

- Какви хора могат да се запишат на тези курсове?

 

 

- Препоръчително е хората да са православни християни.

 

 

- Какво е впечатлението ви от предишните курсове, от завършилите това обучение?

 

 

- Аз си мисля, че имаше полза от тези курсове. Голяма част от тези, които изкараха например Въведение в богословието придобиха поне правилна идея за православието. По принцип ние забравяме много от нещата дори от наученото в средното училище, но остава един дух, който дава правилна нагласа за нещата. Смятам, че това е останало у тези, които са се обучавали.

 

 

- Курсовете са безплатни, така ли ще бъде и занапред?

 

 

- Докато аз се занимавам с този център, курсовете ще бъдат безплатни. Не смятам, че някой трябва да плаща за това обучение.