ЦЪРКВАТА "СВЕТА СОФИЯ" В СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗВА ДНЕС СВОЯ ХРАМОВ ПРАЗНИК

2011-09-17 [преди 6 години]
храм "Света София"

Най-старата църква в Сливен "Света София" чества днес своя храмов празник. На 17 септември почитаме светите мъченици София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов.

 

Храмът ”Света София” се намира в квартал ”Ново село” и е посветен на Христос в качеството Му на Премъдрост Божия, видно от храмовата икона на царския ред на иконостаса. Ежегодно православните християни честват първия храмов празник в понеделник след Томина неделя, когато светата Църква чества Божията Премъдрост.

 

Вторият храмов празник се отбелязва на 17 септември, когато Църквата празнува паметта на св. София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов. Местно предание разказва, че този храм е построен още от времето на император Юстиниан Велики през 6 век, но това твърдение не се споделя от повечето съвременни изследователи.

 

През 2001 г. добре познатият историограф, художник и богослов Георги Тодоров написа книгата "Сливенският храм "Света София - Премъдрост Божия". Той е категоричен, че храмът ”Света София” е построен през 13 век, а не през 6 век и е реставриран през 1836 г. от протомайстор Петко Петров от Брацигово. Тази година неправилно се отбелязва като година на построяването на храма. В двора на храма се намира и старото килийно училище, в което е преподавал народният учител Добри Чинтулов. Сградата е паметник на културата.