СЛИВЕНСКИЯТ ВЛАДИКА ОСВЕТИ ХРАМ "СВЕТИ ЦАР БОРИС-МИХАИЛ ПОКРЪСТИТЕЛ"

2012-01-19 [преди 6 години]
Освещаване храм

Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий освети днес

параклиса „Свети цар Борис-Михаил Покръстител" в Сливен. Владиката отслужи Света литургия в съслужение със свещениците отец Методий Попов, отец Силвестър Янакиев, отец Евгений Янакиев и отец Йоан Петров.

 

„Днес изживяваме една голяма духовна радост, изпитваме благодарност към Бога, православните ни съвести се вълнуват, защото този храм в чест на Нашия Предводител вече е построен, каза владиката в словото си след службата. И да духат ветрове, и да идат мътни води, в Божия дом е чисто, свято и възвишено. Тук нашите души се радват и възвисяват. Когато влезеш в него, чувстваш, че сякаш не си на земята, а на небето до Богородица Дева. Всичко онова, което се върши за вечността е дело свято, велико, прехвално...Когато дойдохме тук преди янколко дена, веднага почувствахме, че тук е Божи дом, не обикновено място. Знаете, че в България се построиха много хотели, вили, къщи. Всички те са по-слаби от духовното сияние на този храм, защото те имат земна украса, а тук има небесна украса. Тук започва всяка доброта. Трябва да обичаме Бога, когато някога допуска изкушения и изпитания, но само за наша полза. Рано или късно истината изгрява и тържествува. И не се смущавайте от онова което се говори, което се пише, което иска да унижи духовното началство. Тези, които го правят рано или късно ще получат своята отплата, защото Бог е съвършен и неговите служители служат със страх и трепет пред Божия престол."

 

Храмът бе изграден бе изграден по инициатива на Тракийско дружество „Лазар Маджаров” и от най-първата идея, която е била на бежанци от Одринска Тракия, вече са изминали 70 години. Въпреки някои перипетии, параклисът най-сетне наскоро бе довършен за радост на много дарители. Неотдавна той бе предаден от общината на митрополията, която го отстъпи за управление и стопанисване на Младежкия православен културно – просветен център „ИХТИС” и неговият председател отец Йоан Петров, който вече е протойерей.

 

През годините преди предаването наоколо се навъртаха проститутки, наркомани и търговци на дърва, което дразнеше сливенската общественост и бе един от катализаторите на щастливия за вярващите финал.

 

Днес сред официалните лица не дойдоха част от поканените вицепремиерът Симеон Дянков и директорът на НИМ Божидар Димитров, благодарение на чиято последна финансова подкрепа бе довършен интериорът на храма. Присъстваха председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, членът на централното им ръководство Димитър Пантелеев, областният управител Марин Кавръков, председателят на общинския съвет Соня Келеведжиева, общинари, миряни и общественици.