ОТЕЦ СИЛВЕСТЪР: ”УТРОБА ПОД НАЕМ Е НОВ ВИД ПРОСТИТУЦИЯ”

2012-01-06 [преди 6 години]
отец Силвестър

С нов вид проституция сравни сливенският свещеник отец Силвестър Янакиев сурогатното майчинство. Според него узаконяването му ще бъде стъпка към унищожаване на семейството, както и нови възможности за печалба на лекарите, които нямат необходимата етика и познания, за да правят подобни експерименти.

 

„Не може да се взима под наем чужда утроба, това не се приема за морално, защото граничи с вид проституция, каза свещеникът, който заедно с брат си Евгений доби национална популярност с острата си реакция срещу абортите и врачките, както и с борбата си за въвеждане на вероучение в българските училища. „Смятаме, че сурогатното майчинство първо е противоестествено, и второ - всички обяснения, че това е едно просто износване, без всякакви последици, е прекалено пресилено, категоричен бе отецът. Науката е нещо непостоянно, измислено и лъжовно. Парадигмата в науката се е сменяла стотици пъти, за разлика от парадигмата в богословието, която за 2000 години е останала непроменена.”

 

Отец Силвестър посочи като евентуални проблеми на сурогатното майчинство възприемането на майката от детето, както и болестите, които сурогатната майка би могла да му предаде. „ Възможно е също и в един момент на се окаже, че носи болести, свързани със сурогатната майка, предположи той. Детето ползва нейната кръв, нейният генетичен материал за построяване на тялото. На тези въпроси отговор науката няма.”

 

Отец Силвестър, който преди години твърдо подкрепи безвъзмездното донорство, обясни разликата между присаждането на орган и ползването на чужда утроба:” Ако един орган се присажда на чуждо тяло, за да оживее човек, е едно, но да създаваш човек по начин, който не ти е известен и не знаеш какви ще бъдат резултатите от това на чисто психо-соматично ниво, това за мене е прекалено рисковано.”

 

„Смятам, че сурогатното майчинство е стъпка към унищожаване на семейството, каза още свещеникът. Убеден съм, че ще има хора, които за да не си развалят фигурата, ще прибегнат до услугите на резервна утроба. Това от друга страна би могло да бъде поредният добър бизнес.”

 

По отношение на зачеването ин витро, отец Силвестър допусна, че методът може да се прилага, стига да не се унищожават вече оплодените яйцеклетки. „В Свещеното писание се казва „Познах те още от утробата на майка ти.” За това ние приемаме, че в момента, в който има зачеване, човекът същестувува и не може да бъде убиван. Ако от тази гледна точка ин витро се извършва по начин, при който при интервенцията се запазят всички зиготи и бъдат поставени, може да се прояви някаква търпимост.”, коментира отецът. Той посочи като пример становището на Гръцката православна църква, която не отхвърля този метод, но допълни, че това в България не е приложимо. „Не е случайно обаче, че Синодът на БПЦ не проявява такава търпимост. Става дума за гръци и български лекари. При първите имаме вероучение от първо отделение и една изградена нравствена позиция, на базата на религиозното обучение. Ние обаче казваме:”Забранено е!”. Защото няма лекар в България, който все още не вярва, че маймуната му е братовчед, а Дарвин е създателят на еволюционната теория и се води по нея.”

 

Той посъветва хората, които искат да имат деца, да направят всичко възможно за това, но то да не противоречи на тяхната вяра.