СЛИВЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ И МНОЖЕСТВО ВЯРВАЩИ ПОСРЕЩНАХА ЧЕРНАТА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА В СЛИВЕН

2011-12-05 [преди 6 години]
Икона

Чудотворната икона на Пресвета Богородица от Несебър пристигна вчера в сливенския храм „Свети Николай”. Светинята бе посрещната лично от Негово Високо Преосвещенство сливенският митрополит Иоаникий и множество миряни, които успяха да се докоснат и да се преклонят пред иконата на Божията майка с вяра, че това ще им донесе изцеление и благодат.

 

"Всеки ден е Божи ден, а празниците са особен Божи ден, каза сливенският владика.

Много са чудотворните икони на Света Богородица, ние се радваме, че тя ще ни подкрепи. Трудно се живее без духовна опора, без вяра, без надежда, това е вял живот, безжизнен. Когато се надяваш, когато очакваш Божията милост, една невидима сила те подкрепя и така по-лесно минаваш през това бурно житейско море. Затова тази светиня, която днес идва за пръв път в „Свети Николай”, кара вярващия да се радва. Духовната радост е много по-силна и по-истинска. Ние обикновено се радваме на земните успехи, а небесните успехи са когато сме смирени, търпеливи, кротки, когато прощаваме.

 

Света Богородица е най-възпяваната, най-святата , застъпница пред Бога.”

 

Иконата пристигна в църквата „Свети Николай” по повод храмовия празник Никулден. Тя ще бъде изложена там три дни, заедно с мощи на седем светии - на св. Иоан Златоуст, св. Христина , св. Киприян и св. Юстина, св. Андрей Първозвани, св. Харалампий и св. Теодосий Велики..

 

Чудотворната икона се съхранява в несебърския храм „Успение Богородично” и е наречена „Черната”, заради тъмния рисунък. Подобен стил на иконопис е познат още от първите векове на християнството, а техният първи иконописец е Св. Апостол Лука. „Черните” икони са предвождали военните походи. Предполага се, че Несебърската икона е от 13 век, пленена от цар Иван Асен Втори в битката при Клокотница, когато българите разбиват войската на Теодор Комнин. Божията Майка се почита като покровителка на Несебър, защото според преданието нейната чудотворна икона многократно е спасявала града от нашественици.

посрещане иконапосрещане иконапосрещане иконапосрещане иконапосрещане иконапосрещане иконапосрещане иконапосрещане иконапосрещане иконапосрещане икона