ЧУДОТВОРНАТА ИКОНА НА ЧЕРНАТА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА ПРИСТИГА В СЛИВЕН

2011-12-03 [преди 6 години]
Храм Свети Николай

Чудотворната икона на Света Богородица пристига утре от Несебър за храмовия празник на църквата „Свети Николай” в Сливен. Тя ще бъде изложена за поклонение непрекъснато на 4,5 и 6 декември, заедно с мощи на осем светии, сред които тези на Св. Киприян и Юстина.

 

Чудотворната икона се съхранява в несебърския храм „Успение Богородично” и е наречена „Черната”, заради тъмния рисунък. Подобен стил на иконопис е познат още от първите векове на християнството, а техният първи иконописец е Св. Апостол Лука. „Черните” икони са предвождали военните походи. Предполага се, че Несебърската икона е от 13 век, пленена от цар Иван Асен Втори в битката при Клокотница, когато българите разбиват войската на Теодор Комнин. Божията Майка се почита като покровителка на Несебър, защото според преданието нейната чудотворна икона многократно е спасявала града от нашественици. Иконата се слави с това, че изцелява бесновати хора. В несебърския храм още има вериги, където завързвали бесноватите, за да ги излекува чудната икона.

 

На 4 декември от 11,30 часа в храма ще бъде посрещната иконата и мощите на светиите от сливенския митрополит Иоаникий и представители на клира. На 5 декември от 11 часа ще бъде прочетена молитва против уроки и магии -Киприянова молитва. Вечерта срещу Никулден ще бъде извършена Велика Вечерня с Петохлебие. На самия празник на вярващите ще бъдат раздавани жито и пържен шаран.