ИГУМЕНКАТА НА КАБИЛЕНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНУВА УТРЕ ИМЕН ДЕН

2011-09-09 [преди 6 години]
Монахиня Минодора

Монахиня Минодора от манастир „Света Богородица” край ямболското село Кабиле ще чества утре своя имен ден. На 10 септември Православната църква отбелязва паметта на Свети мъченици Минодора, Митродора и Нимфодора от Витиния.

 

Четирсетгодишната игуменка, чието светско име е Мариана Ангелова, е постъпила като послушница в манастира на 21 години. Тя е родом от Хасково, а преди да избере пътя на монашеството е свирила една година на виолончело в Сливенската филхармония.

 

Света Божествена литургия в манастира край Кабиле утре ще отслужи отец Силвестър Янакиев от храм „Света София” в Сливен.

 

Светите родни сестри Минодора, Митродора и Нимфодора живеели в края на третия и началото на четвъртия век. Родината им е областта Витиния, в северозападната част на Мала Азия. Те били християнки още от най-ранни години.

 

Почувствали влечение към съзерцателен живот. Породило се в тях желание да служат на Бога в чистота и девство. Затова напуснали родителския дом, дошли в Никодимия и оттук се отдалечили на един висок пустинен хълм, недалеч от планината Пития, при топлите минерални води. Предали се на труд, пост и молитва. Заради това Бог ги удостоил с дара на чудотворство. Водели при тях болни от различни болести. С гореща молитва те ги изцерявали. Помагали на всички страдащи. Из всички области наоколо се заговорило за тях. Навсякъде станали известни като дивни церителки и помощнички на хората в бедите и неволите им.

 

По това време забушувало жестоко гонение против християните. Управителят на Витиния Фронтон узнал за светите девици и ги повикал при себе си на съд. Присъстващите на разпита били удивени от ангелската красота на лицата им, озарени от благодатта на Светия Дух. Управителят се обърнал към тях с ласкави думи. Поискал нежно да ги убеди да се отрекат от вярата си в Христа Бога.

 

Всички решително заявили, че са готови по-скоро да претърпят най-люти мъчения, отколкото да се отрекат от Господа. Дълго ги убеждавал управителят - ту им описвал радостите, които ги очакват, ако се отрекат от Христа, ту ги заплашвал с най-ужасни мъчения, ако продължават да изповядват вярата си в Спасителя. Управителят видял, че са напразни усилията му да ги склони да се поклонят на идолите. Затова заповядал да отведат двете по-малки сестри в затвора, а по-голямата - Минодора - да бият и мъчат. След четири дни мъчителят извикал при себе си по-малките сестри - Митродора и Нимфодора. Показал им разкъсаното тяло на сестра им и наново почнал да ги убеждава да принесат жертва на боговете, за да не ги сполети същата участ. Митродора и Нимфодора били също жестоко мъчени. Накрая били удостоени също с мъченическа смърт.

 

В неукротимия си гняв към мъртвите Фронтон заповядал да накладат огън и да хвърлят в него телата им, за да изгорят. Но паднал гръм от небето, който го поразил заедно с всичките му слуги. Проливен дъжд угасил огъня. Християните погребали с чест телата на светите три сестри в един гроб близо до топлите води. Това станало между годините 305 и 311. По-късно била издигната църква над гроба им. Наречена била с техните имена - Свети мъченици Минодора, Митродора и Нимфодора.

 

КабилеКабилеКабилеКабиле