И НИЙ СМЕ ДАЛИ НЕЩО НА СВЕТА

2011-08-04 [преди 7 години]
форум

„Българите имат не по-малко светци – владетели, подвижници, мъченици, проповедници на вярата от останалите праволавни църкви. Българи са възглавявали няколко православни църкви, сред които на Русия и Сърбия. Свети Михаил Киевски е първият митрополит, Свети Киприян Киевски и Московски митрополит, Киевски митрополит Григорий Цамблак, Св. Ефрем Патриарх Сръбски.” Това заяви Варненският митрополит Кирил на голям международен религиозен форум в София, който се проведе вчера и днес. „За пръв път български Митрополит говори така открито за приноса на Българската църква и българските духовници за изграждането на руската и сръбската църква и духовност, коментира отец Силвестър Янакиев, който бе сред делегатите от Сливенска митрополия на конференция "Религията в полза на човека".

 

На големия религиозен форум се събраха 200 духовници от 20 различни държави, представители на три от световните религии - християнство, ислям и юдаизъм. Сред гостите бяха Негово Високопреосвещенство Варненският Митрополит Крили, главният мюфтия у нас Мустафа Хаджи, главният равин на Тел Авив Меир Лау, представители на църквите на Русия, Румъния, Грузия, Гърция, Кипър и други.

 

 

Митрополит Кирил прочете приветствие от Негово Светейшество Патриарх Максим.

 

„Тревожно е, че България е на първо място по смъртност, коментира Варненският митрополит България е една от малкото европейски страни, в които не е осигурено задължително образование по религия. Време е държавата да поеме своя дял във връзка с религиозното образование, както е в много страни на Европейския съюз.

 

Наблюдават се все повече обезпокоителни симптоми на нравствен и духовен упадък, висока престъпност, в това число и от малолетни.”

 

Главният мюфтия Мустафа Хаджи изрази подкрепа за въвеждане на часове по религия в българските училища. Той допълни, че в миналото в България не се е наблюдавала агресия на деца към деца, на деца към учители и на учители към деца и това е плод на ниска религиозна култура.

 

Според отец Силвестър в организацията на форума е имало нередности, въпреки мащаба. Организаторите не са осигурили превод от и на гръцки, както и на руски език. Въпреки Богородичния пост е било сервирано блажно, което според него е грубо незачитане на религиозните особености.

 

Фирмата - организатор е "Bulgarian Final Touch Consulting"